În perioada 12 martie – 4 mai 2024, la Biblioteca Nationala a României, Bulevardul Unirii nr 22, nivel mezanin (in centru-dreapta) Bucuresti 030823, va avea loc expoziția Pictori români în Franța – artiști din gruparea Soleil de l’Est, reprezentata prin domnul profesor universitar dr. Adrian Cioroianu, director al BNR. Expozitia este deschisa publicului de luni pâna vineri 8:00 – 20:00, sâmbata 9:00 – 18:00.
Vernisajul va avea loc marti 12 martie 2024 la Biblioteca Nationala, incepand cu orele 18 : 00. Deschiderea manifestarii culturale va fi onorata în prezenta directorului Bibliotecii Nationale, domnul prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, al reprezentantilor asociatiei Soleil de l’Est, domnii Michel si Bogdan Gavaza, a doamnei Mariana Mândrescu, a echipei de curatori compusa din domnii Valentin Tanase, Victor Dima, Daniel Craciun, în prezenta majoritatii pictorilor expozanti.
Pictori expozanti
Abraham Jakab, Abraham Imola, Levente Albert, Achițenie Petre, Albu Elena Nicoleta, Beianu Sebastian, Blidaru Silviu, Brădean Traian, Bialcovski Dalia, Cholet Elena, Coman Gheorghe, Ciochina Neculai, Condruz Marian, Contras Bogdana, Costea Gellu, Costinescu Augustin, Crăciun Daniel, Cucerzan Horea, Dima Victor, Diviza Vasilii, Drăgan Corneliu, Dumitraș Puiu-Costachi, Frățilă Adriana, Gavril Mihail, Gribincea Liciu Nicoleta, Iordache Mirela, Iorga Nicolae, Liciu Lucian, Mandu Teodor, Mattis-Teutsch Waldemar, Mattis-Teutsch Agnès, Mihuș Grigore, Mocanescu Tanase, Murariu Marilena, Neamțu Costin, Neamțu Lisandru, Negreșteanu Pop Vasile, Negura Andrei, Pelmuș Ștefan, Tănase Valentin, Țăroi Ioan, Țăroi-Galbenu Victoria, Tolan Vasile, Velicu Petre, Vescu Teodor, Zbarcea Dana, Zelea Tiberiu,
Asociatia Soleil de l’Est si Francofonia
Exista mai multe consideratiuni si interactiuni pe aceasta tematica.
Asociatia Soleil de l’Est este o organizatie culturala francofona, creata în anul 1994, în Franta, cu sediul social la adresa mentionata pe entête al prezentului comunicat. Unul din obiectivele principale a fost si este în continuare întarirea legaturilor si a contactelor între lumea culturala româneasca cu cea franceza, prin multiple actiuni si proiecte, dupa cum urmeaza:
- Actiuni si proiecte comune, pentru dezvoltarea francofoniei prin cultura. Asociatia Soleil de l’Est si Organizatia Internationala a Francofoniei, cu sediul în Paris, au actionat împreuna pentru redactarea, editarea si tiparirea albumului de arta « Soleil de l’Est – 20 ani de activitate » volum aniversar, lansat la sediul ICR din Bucuresti, anul 2025, în prezenta doamnei Chantal Moreno, director al Biroului Francofoniei din Bucuresti, care a afirmat ca România, prin actiuni precum cele conduse de Soleil de l’Est, este « fierul de lance al francofoniei în Europa de Sud-Est ». Domnia sa a propus organizarea o expozitie cu pictorii români francofoni la Sofia, expozitie ce a avut loc în anul 2017 la Universitatea « Kliment Ohridsky » din Sofia, ce are facultati de limbi romanice. Au participat la vernisaj studenti ai universitatii, artisti bulgari, si ambasadorul României la Sofia, împreuna cu u public erudit, interesat si adept al francofoniei.
- Rezidentele de artisti români si din alte tari din Estul european, conduse de Soleil de l’Est, au ca principala tematica imersarea pictorilor invitati în cultura franceza, prin vizitarea celebrelor castele de pe Valea Loarei si a orasului Collioure, din departamentul Pirineilor Orientali, leagan si capitala mondiala a fovismului. Pe parcursul vizitelor, explicatiile sunt acordate de ghizi specializati pe cultura, în limba franceza. Astfel pictorii români si altii din Est, au un excellent contact cu limba franceza, pe domeniul cultural si istoric.
Asociatia Soleil de l’Est – mesager performant si constant de promovare a culturii române în tari din Uniunea Europeana.
Asociatia Soleil de l’Est este o frumoasa aventura umana, creata în anul 1994, sub influenta « flacarei » revolutiei române. Francezii erau la acel timp foarte impresionati de cele petrecute în decembrie 1989, în România, dar nu cunosteau mai nimic despre istoria, limba si cultura tarii noastre. Era efectul vizibil al separarii lumii în cele doua clanuri, de Est si de Vest, din cauza razboiului rece. Astfel se face caci o mâna de entuziasti motivati si determinati, au creat o ONG, cu scopul de a face cunoscute publicului larg francez aspecte culturale din România si din alte tari din Est. Activitatile asociatiei sunt focalizate pe directiile:
- Organizare de expozitii de pictura contemporana româneasca în mari capitale europene : Paris, Haga, Bruxelles, Viena, Roma, Bratislava, Sofia, Bucuresti si în orase culturale franceze precum Tours, Orléans, La Rochelle, si lista nu este limitativa. In total Soleil de l’Est a organizat peste 170 manifestari culturale.
- Editare de carti de arta cu pictorii din grupare. Se evidentiaza astfel prezenta pictorilor români pe scena culturala franceza si europeana. Cartile de arta au fost si sunt mereu prezentate, lansate si distribuite gratuit pictorilor inserati, unor biblioteci, asociatii culturale ale românilor de pretutindeni.
- Incepând din anul 2001, asociatia conduce o rezidenta de artisti, în beneficiul pictorilor români si ale confratilor lor din alte tari din Europa de Est, cu scopul bine precizat de a lasa în memoria publicului francez faptul ca în estul european exista o creatie picturala de înalta creativitate artistica si originalitate, ce este necesar sa-si câstige un loc de frunte, binemeritat, pe scena culturii europene.
Obiectivele manifestării culturale converg, în primul rând, în a prezenta publicului bucureștean un grup de prestigioși pictori români din țară și chiar din diaspora, care au reprezentat cu onoare și cu înaltă creativitate artistică, o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană. Toți acești pictori au colaborat sau vor colabora cu Asociația „Soleil de l’Est” pe direcția organizării în Franța, ulterior si în alte țări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, contacte cu pictorii locali și cu organizațiile acestora. Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes în cadrul expozițiilor organizate de „Soleil de l’Est”, în importante orase europene, inclusiv în România la Bucuresti, Brasov, Iasi, Timisoara. Consideram ca este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați „ambasadori” ai picturii române au fost vizionate și apreciate de un public cunoscător și erudit francez si european. Pictorii au reprezentat cu succes, cu multă măiestrie și competență artistică valori culturale românești.
Precizări despre pictorii expozanți
În cadrul actualei expoziții, „Soleil de l’Est” prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidențele de artiști si în cadrul alor manifestari culturale, conduse de asociație în Franta, în perioada 2001 – 2023 dar si a unor artisti mai tineri ce se vor asocia unor rezidente si expozitii organizate de Soleil de l`Est. Lucrările expuse pe simeze la BNR sunt realizate în țară, după întoarcerea de pe meleaguri franceze. Totodată, la această expoziție sunt prezenți, prin lucrările lor, și pictori români seniori (unii decedati) ale căror lucrări asociația le-a prezentat în Franța, între 1990 – 2000, înainte de înființarea rezidentei de artiști. Cu această ocazie sunt omagiați maestrii decedați. Actualmente si pe viitor, asociatia „Soleil de l’Est” îsi propune invitarea la expozitii, initial în România, a tinerei generatii de pictori, ca un simbol al continuitatii mesajului de baza al activitatilor asociatiei „arta româna ca sa fie cunoscuta trebuie sa circule, atât în exterior cât si acasa”.