Vrnjacka Banija – “Perla turismului balnear din Serbia”

Ambasada Serbiei din București, a găzduit un eveniment inedit, și anume, prezentarea stațiunii turistice baleno-climaterice Vrnjačka Banja “Perla turismului balnear din Serbia” asa cum a numit-o ambasadorul Serbiei dl. Stefan Tomašević. E.S. mai spunea, citez: “ Subliniez cât este de important pentru noi să ridicăm numărul de vizitatori atât din Serbia către România, dar și din România către Serbia, pentru a ne împărtăși bogățiile culturale alea ambelor țări și pentru a fi cât mai aproape unii de alții. Infrastructura rutieră din Serbia permite turiștilor români să viziteze mult mai ușor țara noastră, să vadă monumentele și mănăstirile pe care le avem, să se bucure de bogăția culturală pe care o oferim, iar ceea ce este foarte important să subliniem este ca Vrnjačka Banja are o istorie deosebit de bogată. Bogăția apelor din Vrnjačka Banja va oferi turiștilor posibilitatea de a se relaxa, de a se simți bine “.

La acelasi eveniment  primarul stațiunii Vrnjačka Banja, dl Boban Đurović “Vrnjačka Banja, cea mai vizitată stațiune din Serbia își dorește să se prezinte turiștilor din București, dar și din România. Având în vedere ca Serbia, prin poziția sa poate oferi și munte și stațiuni balneoclimaterice, dorim să facem Vrnjačka Banja o stațiune mai accesibilă turiștilor români. În Serbia suntem lideri absoluți în ceea ce privește oferta turistică. Avem câteva hoteluri de categorie superioară realizate în ultimi ani, avem centre SPA și centre de evenimente mari și este important de menționat că Vrnjačka Banja este un sistem turistic mare, iar pe lângă numărul mare de hoteluri, oferă toate posibilitățile în ceea ce privește evenimentele sportive, evenimentele recreaționale, evenimente legate de afaceri, până la turism de categorie superioară, respectiv pentru turiștii care își doresc luxul. Vrnjačka Banja are 60 de hectare de parcuri amenajate, iar la numai 10 km de condus cu mașina puteți vizita muntele Goč, care are peste 1000 m altitudine. Acolo există pârtii amenajate, pârtii de schi, pârtii de săniuș, toate condițiile pentru turismul alpin, ceea ce înseamnă că turiștii au posibilități variate de a-și petrece timpul. Vrnjačka Banja are șapte izvoare minerale, cu ape calde și reci. Vrnjačka Banja este foarte bine conectată cu toate aeroporturile din Serbia, chiar acum se încheie lucrările la autostrada care trece pe lângă Vrnjačka Banja, de asemena exista și un aeroport care se află la 15 minute de Vrnjačka Banja. Vom discuta cu domnul ambasador, împreună cu ceilalți oficiali despre posibilitatea deschiderii unei linii de zbor directe din București către Vrnjačka Banja, vrem să realizăm o punte de legătura între două popoare și să ridicăm turismul la un nivel cât mai înalt ”.

Prin prezenta deosebit de agreabila a Minei Stanojević, director de marketing și relații publice al Organizației Turistice Vrnjačka Banja, am aflat ca “ Cea mai mare manifestare culturală, este carnavalul care începe pe 9 Iulie și pe toată durata lui vor fi peste 60 de evenimente și va dura 8 zile, dar nu este unicul eveniment pe care îl organizăm. Organizăm și Love Fest, în luna august organizăm Festivalul Scenariilor de Film, în cadrul acestui festival urmărim filme in aer liber, în incinta teatrului în aer liber “.

Nikica Pantović, agenția de turism Spa Travel – “Din momentul în care veți veni în Serbia, cu avionul sau cu orice alt mijloc de transport, noi vă putem prelua și putem să vă oferim asistență pe toată durata șederii dumneavoastră acolo. Avem o ofertă specială pentru agențiile care se ocupă de aducerea grupurilor de turiști la noi. Prin intermediul nostru puteți efectua rezervarea cazării, bineînțeles la tarife mult mai mici decât prin alte sisteme de rezervare. Dacă veți rezerva prin intermediul agenției noastre veți primi și un ghidaj al stațiunii Vrnjačka Banja, iar pentru turiști organizăm excursii ghidate în locurile importante din apropiere, iar în ultima seară se organizează o cina festivă, cu muzică live”.

“ Oferim tuturor oaspeților care vizitează stațiunea Vrnjačka Banja, excursii de o zi în care turiștii vor face cunoștință cu moștenirea culturală deosebit de bogată din apropierea stațiunii, așa cum sunt Mănăstirile Studeniča și Žiča, dar și altele care au fost construite încă din secolul al IX-lea. De-asemenea este importantă excursia pe care o organizăm pe muntele Goč, dar organizăm și cel mai bun transfer de la aeroport”.  – a completat Vuk Vucovič, propietarul Agenției de turism VUK.

 

Đorđe Makuljević, președintele Uniunii hotelierilor din Vrnjačka Banja, a lansat o invitație tuturor participanților, să viziteze statiunea și a prezentat baza materială și structura de tratament a stațiunii.

 

Vrnjačka Banja este cel mai celebru și mai popular oraș balnear din Serbia și, în același timp, un centru de recreere foarte atractiv.

Își datorează reputația efectelor sale terapeutice cunoscute deja trupelor romane în secolul al II-lea d.Hr. A fost modernizată de baronul ceh Herder în 1835, după ce prințul Miloš Obrenović a vrut să fie ca Karlovy Vary, de atunci a primit oameni din toată Europa de Sud, care veneau să se odihnească sau să primească tratament. Verile sunt plăcute, iar iarna blândă. Izvoarele naturale pot fi găsite pe cinci surse de apă minerală bine poziționate în parc. Apa caldă (36 grade Celsius) este ideală pentru masaj și răcoroasă (17 grade Celsius) suficient de revigorantă. Vrnjačka Banja spa are un centru medical de ultimă generație care oferă un set complet de servicii de la diagnosticare la tratament și reabilitare. De asemenea, aici puteți afla multe despre prevenirea tulburărilor tractului digestiv și a diabetului.

O serie de clădiri moderniste inspirate de art-nouveau ale arhitectului Mihajlo Mitrović pot fi găsite în Vrnjačka Banja.

Unul dintre reperele celebre din Vrnjačka Banja este Podul Iubirii.

Cea mai bună distracție se întâmplă în Paradis!

Paradisul este la parcul acvatic Raj și este de neuitat pentru cei mai tineri și relaxare fără precedent pentru adulți. Cel mai mare parc acvatic din Vrnjačka Banja se întinde pe 3,5 hectare și găzduiește cele mai distractive piscine pentru copii și adulți, restaurante și baruri.

Numeroase locații atractive din vecinătatea Vrnjačka Banja vă permit să vă bucurați de frumusețea numeroaselor mănăstiri, biserici vechi și cetăți, monumente culturale și istorice, stațiuni montane, râuri minunate și podgorii îmbătătoare.

Au mai fost prezenți: Ivan ĐORIĆ, directorul Hotelului Vrnjačke Terme. Hotelul are o capacitate de 85 de camere și 8 bazine închise și deschise cu apă termală, Tamara ŠOJIĆ, director vânzări Hotel Tonanti un hotel de 4 stele superior, cu 146 camere, 2 restaurante, 3 săli de conferință, cel mai frumos centru SPA, atât din Vrnjačka Banja cât și din Serbia, Milica ARITONOVIĆ, manager Hotel Slatina 4 stele  și Hotel Parc 5 stele, fac parte din același lanț, primul lanț turistic hotelier din Serbia. Slatina este destinat în principiu turismului de familie, dar și turismului cu grupuri de turiști, iar hotelul Park este destinat mai mult congreselor și reuniunilor de afaceri.

In concluzie un eveniment deosebit de interesant, un eveniment din care avem multe de învățat și in acelas timp un exemplu de urmat. Se poate promova turismul și cu bugete mai mici, însa in anumite condiții. Serbia a declarat turismul importanta natională. Țara dispune de o infrastructura foarte buna de drumuri. Comunicarea este esențială și nu in ultimul rand încăpățânarea și continuitatea.

 

Florin Albu, DoctorTravel .

Pe curand !