Casale Monferrato(Piemonte) AL, Italia

Casale Monferrato(Piemonte) AL, Italia

Ca o alternativa la turismul clasic de familie (la Munte sau la Mare ), recomandarea pe care o fac tuturor  familiilor care vor sa calatoreasca cu masina proprie  sau  cu alte mijloace de transport este turismul rustic ( pt ca in Italia nu putem sa vorbim despre un turism rural) aici toate localitatile beneficiaza de infrastuctura si o baza materiala turistica exceptionala.

Localitatea despre care vreau sa va vorbesc  se numeste CASALE  MONFERRATO, nu este o localitate mare are o pupulatie de cca 10.000 de locuitori si se afla pe malul raului PO cel mai mare rau al Italiei la cca 80 de km de Torino si 100 de Milano, situat in depresiunea Monferrato intr-o zona deosebit de pitoreasca inconjurat de coline acoperite cu Vita-de- Vie . Daca nu ati auzit pana acum de vinul de Barbera ( un vin demisec  savuros de culoare rosu inchis,rubiniu, putin imbatranit cu un miros ce reaminteste de cires  si un gust plin de fructe,  este un vin ce se poate servi la orice masa – gustati-l si nu veti regreta !)  sau  Grignolino (un vin demisc de culoare rosu rubiniu cu tendita de portocaliu, odata cu timpul, cu un parfum proaspat si delicat, cu un gust uscat, usor tonic, usor amar si persistent, un vin pentru toate mesele, proaspat si lejer in special cand este tanar) sa stiti ca aici se produce.

Revenind la Casale vechea capitala din Monferrato, este unul din orasele cele mai interesante din Piemont. Casale a fost descris ca fiind  „orasul baroc” datorita faptului ca in aceasta localiate se regasesc  multe palate si biserici, cu interiorul lor fin, cu  arhitectura atractiva  renovate  in acest  sezon  si  aparţin diferitelor epoci din decursul  istoriei.

Must – sees:   Turul orasului ar trebui sa includa minunata catedrala romanica (sec. XII – XIII) – una dintre cele mai vechi monumente ale orasului si din provincia Alessandria al carei fundament merge inapoi la regele Liutprand, cu mozaicuri frumoase si portiuni de podea originale, Sinagoga si colectia de ghips Bistolfi mai putem adauga aici si biserica San Michele cu forma octogonala, cupola cu fresce si picturi de mare valoare semnate Wiliam Hunt, palatele splendide  in stil baroc Magnocavallo, Treville si Sanzzaro, biserica Sf. Gheorghe si multe altele, eu  insa am sa ma opresc  doar la cateva dintre ele cum ar fi :

  • Duomo sau Biserica St.  Evasio  – Arta romanico-lombarda ( sec. XI – XII cu restaurari successive ulterioare), de retinut sunt  pronaosul Crucifixul lucrat in argint cu influente renascentiste,  Capela baroca,  Sarcofagul din argint si moastele Sf. Evazio.
  • Torre Civica – cladire (de sec. XI – XII).  Simbol al orasului Casale,  in anul 1504 a fost suprapusa Clopotnita (M. Sammicheli).  Altitudinea de cca 60 m si se termina cu o banderola  anemoscopica ( girueta ) cu stema de Gonzaga .  Asezat langa Biserica Sf. Stefan cu minunatele picturi pe panza pictate de P. Francesco Guala   ( Ex. Vanatoarea la Moncalvo).
  • Teatro Municipale – Construit in 1786 – 91 proiectat de Augustino Vitoli pentru o Societate de Cavaleri . Are patru nivele cu loje, loja regala si galeria. A fost reabilitat in 1838(P.Praga) a devenit municipal in 1816. Recent restaurat.
  • Castello dei Gonzaga –  Plan hexagonal: patru turnuri asimetrice cu legaturi conice pentru amplasamente de artilerie. Urme arheologice din 1352, cu adaptari militare ulterioare . Inconjurat de un sant adanc cu sapte capete si cu un scut din marmura Margherita Paleologa la intrarea principala.
  • Maria delle Grazie (S. Caterina ) – Plan in cruce greaca, cupola inalta in forma eliptica cu un illuminator (semnat G.B. Scapitta), un Altar deosebit din marmura cu o reprezentare a Adormirii Maici Domnului (G.B. Bernero) si loggi cu fresce false (semnate Aliberti) reprezentand eroinele feminine: Judith si Esther .

Must – taste or eat : Produse alimentare si  vinul de mare calitate, cu o varietate de feluri de mancare, pentru fiecare sezon.  Din toamna si pana  in iarna, Casale va ofera pretiosul Tartufo alb D’Alba, care poate fi gustat în restaurantele de pe strazile istorice ale orasului , de asemenea, pe  dealurile Casalese din toate  unghiurile poti privi emotionant, natura, avand  in fata panorame largi si mirifice.

Permiteti-mi sa recomand cateva restaurante si baruri din Casale, sunt doar cateva,  pe care le-am ales  in mod special avand in vedere balanta calitate- pret  a serviciilor prestate.

Asadar un restaurant vechi si cu o atmosfera  placuta este Locanda Rossignoli  1913  ( specific mediteranean – fructe de mare); Un alt restaurant cu o atmosfera tipica si meniu  italian este Sotto Sopra ; nu in ultimul rand mai amintesc aici un restaurant deosebit cu servicii de inalta clasa,  gazduit de Palazzo Gozani di Trevile ( un elegant exemplu de baroc piemontez) este Academia Filarmonica.

 Desigur ca sunt foarte multe restaurante cu amenajare diversa, dar din pacate nu le pot insira aici pe toate va las pe voi sa le descopriti atunci cand veti vizita acesta minunata zona . In ceea ce priveste Barurile si cafenele as putea sa va insir multe randuri si ma gandesc la strazile pavate cu granit, inguste pline de istorie pe care se isira terase si barulete unul mai frumos decat celalat.

Am sa ma opresc la cateva care mi-au atras atentia in mod deosebit : Brige Bar  este deosebit din doua puncte de vedere unu – un interior cu design interesant, deoarece imbina armonios obiecte de mobilier vechi si noi incadrate intr-o admosfera naturala si doi – gazdele sunt minunate te fac sa te simti ca acasa. Saptamanal aici se organizeaza petreceri cu DJ si muzica pe diferite teme zilnic in jurul pranzului poti sa servesti meniul zilei la numai 10 euro si va asigur ca veti manca cel putin 3 feluri de mancare + cafea ; Asezat in centrul orasului Barul Savoia ofera o cafea excelenta si muzica de calitatete mai ales in week-end; R Bar- situat in centrul orasului pe principala artera pietonala  te duce cu gandul la minunata Venetie, aici atmosfera este placuta, terasa cu mobilier alb impletit cu flori si gardulet din lemn de aceiasi culoare.

Daca va hotarati sa veniti si sa vizitati Casale Monferrato atunci trebuie sa stiti unde va cazati. Asa cum este si firesc infrastructura hoteliera este variata, va recomand Hotelul Cardiani un hotel asezat intr-o cladire construita la inceputului sec 20 in stil Art Nouveau. Situat in centrul orasului la 800 de metri de Gara, hotelul ofera parcare gratuita, iar camerele sunt mobilate elegant si sunt dotate la standard internationa de 4 ****; Hotelul Principe situat in inima orasului printr-e antice palate si strazi siunuoase, dispune de 26 de camere cu ( TV, A/C, Telefon Direct si baie poprie) e mai ieftin, clasificat la 3 ***; Iar pentru cei care doresc sa se relaxeze si sa se bucure de un aer curat, punct de belvedere si piscina pot sa aleaga Monferrato Resort -situat la cateva minute de Casale in localitatea Cereseto.

Nu putem sa vorbim de un concediu complet daca nu putem sa vizitam si imprejurimile pe care localitatea pe care o vizitam le are. Casale beneficiaza de obiective turistice si sportive remarcabile . Vreti sa jucati sau invatati sa jucati  Golf? Nici o problema! – Il Golfino Golf Club (www.ilgolfino.it ) va asteapta la cca 2-3 km de oras. Aici puteti sa luati lectii individuale sau de grup cu Profesori autorizati de FIG. La 2 km mai sus pe coline se afla  localitatea Coniolo          ( www.comune.coniolo.al.it ) cu biserica (de sec. XVI) si punct de belvedere, pranzul este mai delicios daca este servit la resturantul (Il Mistero del Porto Vecchio – Coniolo, nu o sa va coste mai mult de 20 euro/pers); Rosignano Monferrato (www.comune.rosignano.al.it ), este o zona celebra prin rusticul si amplasmentul deosebit , cladirile foarte vechi asezate pe coline, punct de belvedere si mai ales zona viticola celebra;  Camino – Gustul Artei, o localitate pe cat de mica pe atat de intersanta 3 biserici excelente din punct de vedere architectonic (Chiesa dei SS Rocco e Stefano, Castel San Pietro, Chiesa parocchiale dedicata Sf. Lorenzo, paranza sau cina la Restaurantul de Peso.  (www.comune.camino.al.it)

Daca nu doriti sa veniti cu masina proprie atunci puteti incerca variantele:

Tren: Casale are legături directe feroviare cu Vercelli şi Alexandria, de unde ajungi la principalele oraşe.
Autobuz: de la Torino, Alexandria şi Genova (Ticino Compania de Transport Auto pentru informaţii sunati la telefon :  0142 452 854 – Statia de Calatorii telefon: 0142 781 660 – telefon: 0131 225 810)
Avionul: Genova, Torino si Milano sunt aeroporturi internaţionale.

 

Daca totusi doriti sa veniti cu masina (si va recomand) – Autostrăzi: autostrada A4 din Milano direcţie TORINO (Milano-Torino), apoi A26 direcţia Genoa Voltri – SUD ieşire ŢARA; de la autostrada A10 Genova (Genoa-Ventimiglia), în direcţia de Ventimiglia, apoi A26 (Genoa-Voltri -GRAVELLONA -Toce) spre ALEXANDRIA / GRAVELLONA CASALE SUD Toce, de ieşire; autostrada A4 din Torino (Torino-Milano) direcţia Milano, apoi A26 (Genoa-Voltri GRAVELLONA Toce) spre ALEXANDRIA / Genoa – SOUTH  iesire TARA.

Dragii mei, daca v-am starnit interesul, atunci va astept cu comentarii si intrebari pe net la revista voastra de recomandari  si  informare turistica on-line: www.doctortravel.ro

Florin Albu