Experience ! Serbia

             

Una dintre cele mai accesibile destinații Europene, o tară care oferă atracții fine și experiențe pentru cei pasionați de călătorii, cu peisaje minunate, mânăstiri pitorești, viață de noapte rafinată – una din cele mai attractive din Europa, oamenii buni și minunați. Turistul care ajunge aici are toate șansele să plece prieten.

  “Stiti voi – vi turist si pleci prieten”- aceasta este Serbia !

Serbia  este locul în care, an de an, are loc celebrul Festival Exit, in  Cetatea Petrovaradin din Novi Sad, al doilea oraș al tării. În Serbia, oriunde ajungeți, veți fi întâmpinați cu “rakija”, o băutură alcoolică tare, făcută din fructe, precum și cu un salut cordial cu trei sărutări pe obraji. Câmpiile plate din Voivodina, cetătile pitorești din sud, munții Kopaonik și Zlatibor constituie punctul de atracție al tării. Poate ca Serbia este o tara mica din Balcani, dar are o istorie ce dateaza de mii de ani si o cultura bogata. Perioada zbuciumata a razboaielor a trecut, iar acum domina o atmosfera de liniste si voie buna pe intreg teritoriul tarii.

Rlieful Serbiei, se încadrează în grupări regionale care sunt aproximativ paralele. câmpiile din nordul regiunii Voivodina, dealurile Fruška Gora întrerup aceste câmpii la vest, întinzându-se de-a lungul unui triunghi de pământ între râurile Dunăre și Sava.  Dealurile și munții înalți caracterizează corpul central al Serbiei. Marginile sale de vest includ secțiuni din Alpii Dinarici, iar granițele sale de est fac parte din sistemele montane Carpați și Rodopi. Între acești munți de flancare se află dealurile Šumadija, nucleul statului medieval sârb.

Creasta de granit a Munților Kopaonik, în zona dinarică de sud-vest a Serbiei, atinge 2.017 metri. In partea de nord-est a Serbiei se află defileul Poarta de Fier (Ðerdap) al fluviului Dunărea, cea mai spectaculoasă astfel de caracteristică din Europa.

Văile râurilor Morava și Vardar au constituit încă din timpuri preistorice o rută majoră între Europa Centrală și estul Mediteranei. O cale ferată și o autostradă modernă urmează acum această cale străveche.

Clima este continentală, cu ierni reci, relativ uscate și veri calde și umede, temperatura  medie anuala este de 22 °C .

Novi Sad – capitala Voivodinei, provincia de nord a Serbiei, vă va cuceri ușor și fără efort prin atmosfera sa relaxată. Putine orașe se pot lăuda cu locurile de relaxare pe care le veti gasiti aici – fie că doriți să vă relaxați pe malul Dunării sau să vă bucurați de o plimbare pe străzile orașului cum ar fi Dunavska și Zmaj Jovina , fie că preferați natura și priveliștile din apropierea muntelui Fruška Gora.

În apropiere de Novi Sad, veți găsi, de asemenea, numeroase etno-restaurante și ferme tradiționale cunoscute sub numele de „salaš”, unde puteți face o pauză de la plimbare și puteți gusta bucătăria variată a acestei regiuni. In cafeneaua-restaurant “Velki” o cu bucătărie autentică din Voivodina, vei regasesi tradițiile culinare ale popoarelor care au trăit și încă trăiesc aici de-a lungul istoriei. Coastele, cârnați slovacesti, cotlete de miel, Perkelt, Shufnoodles, cartofi în chakshiras, sosul de cireșe, vor fi deliciul perfect .

Abia atunci vei putea înțelege cu adevărat de ce se spune adesea că timpul trece mai încet în Novi Sad,

Inconjurat de câmpii fertile de o parte și de un munte și un râu de cealaltă, Novi Sad se remarcă ca o adevărată bijuterie printre orașele Serbiei. Cunoscută și sub denumirea de „Atena sârbească” și „Gibraltarul Dunării”, arhitectura și spiritul său au fost modelate de diferite națiuni de-a lungul istoriei sale.

Novi Sad este un centru universitar și un oraș al tineretului, fapt recunoscut de cele două titluri importante care i-au fost acordate în secolul XXI: Capitala Europeană a Tineretului 2019 și Capitala Europeană a Culturii 2022. Spiritul degajat al orașului, atrage din ce în ce mai multi oameni din toată lumea, este atât de drăguț încât îți va fi imposibil să reziști.

 

Cea mai pitorească parte a zonei pietonale a orașului, vă va duce pe lângă luxosul Palat Episcopal, monumentala Catedrală Ortodoxă Sfântul Gheorghe și Școala Gimnazială Jovan Jovanović Zmaj, după care a fost numită întreaga zonă.

Faceți o plimbare prin frumoasa Cetate Petrovaradin și vizitați colecția permanentă a muzeului orașului. Această cetate monumentală de pe malul Dunării se ridică deasupra Novi Sad-ului ca un paznic pentru a o feri de orice vătămare. Este unul dintre cele mai emblematice repere ale orașului. Construită în secolul al XVIII-lea, Cetatea Petrovaradin este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură militară austro-ungară. Ascunse în spatele zidurilor masive ale cetății, în interiorul complexului, se află Muzeul Orașului, Planetariul, Arhiva Istorică și multe studiouri de artă.

Platoul din fața Turnului cu Ceas oferă o vedere panoramică asupra Novi Sad-ului și a Dunării. Cea mai impunătoare prezență vizuală de pe acest platou este faimosul turn cu ceas, recunoscut pentru minutele și orele inversate. Pentru a-i ajuta pe barcagii de pe Dunăre să citeasca ora, limba mare a acestui ceas unic indică orele, în timp ce cea mică arată minutele, ceea ce îl face o atracție preferată atât de turiști, cât și de localnici.

Petrovaradin are o identitate arhitecturală proprie, distinctă, cu străzi înguste și clădiri baroc, în special Biserica romano-catolică Sf. Gheorghe, Poarta Belgradului, Biserica Sf. Petru și Pavel și Primăria („Magistrat”).

Amintirile de durată pe care le veți lua cu dvs. din acest complex merită o zi de plimbare.

Sremski Karlovci, atrage vizitatori atât prin arhitectura sa fastuoasă, cât și prin muzeele, galeriile și cramele cu secole de tradiție. La Sremski Karlovci, veți găsi unele dintre cele mai bune exemple de arhitectură austro-ungară din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea din Serbia, când vă aflați la Sremski Karlovci, asigurați-vă că gustați un Ausbruch sau un Bermet, mărcile de vin ale orașului, realizate conform unei tehnologii care a fost transmisă din generație în generație. Ca tot am vorbit de Bermet Vila Bermet este situată chiar în centrul orașului Sremski Karlovci, în zona pietonală, vis-a-vis de Catedrală și fântâna cu Patru Lei. In fata restaurantului se afla o gradina frumoasa. Oferta include preparate la grătar, pizza, paste, salate și diverse deserturi, iar totul este completat de o selecție largă de vinuri și brandy-uri locale Karlovci.

Muntele Fruška Gora este o zonă de picnic preferată pentru localnicii din Novi Sad și vizitatorii acestora. Acest parc național se mândrește cu peste 1500 de specii diferite de plante, precum și cu multe specii rare și pe cale de dispariție de insecte, păsări, amfibieni și reptile.

Întinderea sa ca de basm provoacă emoții puternice în toată lumea. Muntele este presărat cu trasee de drumeții și ciclism montan și presărat cu diverse terenuri de sport și o multitudine de locuri pentru a vă bucura de un picnic cu familia și prietenii.

Chiar în vârf se află Stražilovo, un faimos loc de picnic și locul mormântului și monumentului marelui poet sârb Branko Radičević.

Pantele Fruška Gora au fost acoperite de podgorii încă din Evul Mediu. Când vă aflați în zonă, faceți cu siguranță un tur al cramelor Fruška Gora. Vă sugerăm să faceți acest lucru la amurg, când sunteți cel mai relaxat și în sfârșit gata să gustați vinurile locale „direct de la sursă”.

Belgad

 Unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, a fost construit în secolul al III-lea de celti sub denumirea de Singidunum si s-a schimbat odată cu sosirea romanilor în secolul I, pentru a fi cucerit de slavi în secolul al VI-lea. De-a lungul istoriei, multe națiuni s-au luptat pentru ea – maghiari, turci otomani, austrieci – rezultatul – orașul a fost distrus și reconstruit de până la 38 de ori de-a lungul istoriei sale. În 1841, Belgradul a devenit capitala Serbiei.

Ceea ce îi conferă Belgradului identitatea sa unică este faptul ca se se află la confluența a două râuri mari, Sava și Dunărea, cu promenade populare pe malurile lor. Aceasta este o zonă mărginită de parcuri, presărată cu multe restaurante și cafenele, majoritatea pe șlepuri fluviale, cu vederi uimitoare ale râului și ale orașului însuși.

Puțin mai departe, pe malul Dunării, veți găsi Dorćol Plac, un centru cultural cu o succesiune pe tot parcursul anului de piese de teatru, ateliere de artă, concerte și multe alte evenimente culturale și artistice. Cei care doresc să se distreze noaptea,  veți găsi cu siguranță la nul dintre numeroasele cluburi de noapte din Belgrad cu muzică la modă și divertisment de top, sau la cafenelele tradiționale cu muzică live și melodii ale căror versuri poate nu le înțelegeți, dar care se vor dovedi distractive. Viața sa de noapte faimoasă la nivel internațional i-a adus Belgradului reputația de oraș care nu doarme niciodată!

Belgradul este cunoscut pe bună dreptate drept „Poarta Balcanilor” sau „Ușa spre Europa Centrală”. Orașul este cufundat într-un bogat patrimoniu cultural și istoric, care se reflectă în numeroasele sale muzee. , inclusiv Muzeul Național, Muzeul Militar, Muzeul de Artă Contemporană.

Muzeul Nikola Tesla

Muzeul este găzduit într-o vilă construită anterior cu scop rezidențial în cartierul belgrădean, Vračar. Clădirea a fost proiectată de arhitectul sârb Dragiša Brašovan și construită în 1929. Pe lângă expozițiile care se schimbă periodic, parterul casei găzduiește o expoziție permanentă care ilustrează viața lui Nikola Tesla cu numeroase obiecte personale. În alte camere există mai multe exponate funcționale care sunt destinate să aducă invențiile lui Tesla mai aproape de vizitator. Un film de 15 minute despre viața și opera lui Nikola Tesla este prezentat la intervale regulate într-o cameră special amenajata .

Arhiva Nikola Tesla este găzduită la etajul superior al muzeului, si găzduiește în jur de 160.000 de documente originale. Datorită importanței remarcabile a activității lui Nikola Tesla și a numărului mare de documente din viața sa stocate în clădire, arhiva a fost înscrisă în registrul memoria lumii al UNESCO.

Revenind la Belgrad – Numeroasele sale monumente, devenite simboluri ale orașului de sine stătătoare – Victor, Monumentul Prințului Mihailo sau Palatul Alb, fosta reședință regală a dinastiei Karađorđević – sunt mărturie despre istoria agitată a Serbiei și a capitalei sârbe.

Catedrala Sfantul Sava din Belgrad

Considerată a fi cea mai mare biserică ortodoxă din lume, Catedrala Patriarhala Sfântul Sava din Belgrad, domină capitala Serbiei, putând fi vazută din orice colț al orașului. Belgrad-ul este plin de istorie si de crestinism. Catedrala Sfântului Sava se află zidită pe platoul Vracear, undeva în centrul orașului. Istoria locului porneste în urmă cu aproape 800 de ani, când Moaștele Sfântului Sava au fost arse de pagâni. Între anii 1170-1196, domnește în Serbia marele despot Stefan Nemanja. Drept credinciosul despot era căsătorit cu fiica împaratului bizantin, Roman. Ultimul copil al acestei binecuvantate familii, născut după îndelungi rugăciuni, avea să ajungă cel mai cinstit sfânt al Serbiei, până în zilele noastre.

Înca din tinerețe, fiul lui Stefan Nemanja, Rastko, se călugărește la Manastirea Sfântul Pantelimon, din Sfantul Munte Athos, sub numele de Sava. Stefan Nemanja îi urmeaza fiului său întru calugărie, binecuvantând pe Stefan, un alt fiu al său, pentru a fi mare despot al Serbiei. Soția sa Ana se calugăreste tot în acea vreme, luându-și numele de Anastasia.

Sfântul Sava, deși refuză în mai multe rânduri, este uns ca Arhiepiscop al Serbiei, la Manastirea Zica. El va strabate Serbia, propovaduind dreapta credință întregului popor, ca un adevarat apostol.

 Tarpos

La doar o oră de Belgrad, pe pantele Orašacki brdo, lângă Arandjelovac, se află restaurantul și crama Tarpoš. Aici veți găsi mâncare excepțională, vinuri de top și o priveliște încântătoare spre inima Šumadija.

Lângă restaurant se află și crama Tarpoš, înconjurată de 10 hectare de podgorii luxuriante. Viile, în care se cultivă Riesling, Chardonnay, Sauvignon blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon și Merlot, cresc la o altitudine de 350 m deasupra nivelului mării, pe un sol bogat în argilă roșie, care conferă vinurilor Tarpoš un terroir specific.

Mi-a atras atentia un Merlot, de altfel marca comercială a cramei Tarpoš, un vin excepțional cu o putere și o structură luxoase, care mărturisește, iti povesteste despre climatul  din Šumadija, desigur combinația specifică de lut roșu și piatră, pe care cresc podgoriile Tarpoš, scoate in evidenta acest vin deosebit.

Merlot Tarpoš se potrivește bine cu specialitățile restaurantului Tarpoš, precum: rulouri de pepene galben și prosciutto de la Njeguš, frigărui de curcan, file de somon la grătar.

Toplenac/Oplenac

Biserica Sfântul Gheorghe, cunoscută și ca Oplenac, este mausoleul casei regale sârbe și iugoslave Karađorđević, este situat pe vârful dealului Oplenac din orașul Topola. Biserica din Oplenac a fost fondată de regele Petru I al Iugoslaviei. Mulți membri ai casei regale sunt îngropați aici, în cripta de sub biserică sau în curtea bisericii. În afară de cele două morminte din interiorul bisericii ( Karađorđe în apusul sudic și Petru I în absida de nord), există 26 de membri ai dinastiei, al căror loc veșnic de odihnă se află în acest mausoleu. Șase generații din familia Karađorđević au fost îngropate în această biserică. De remarcat sunt si mormintele lui Alexandru I și soția sa Maria (fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria ai României)

Vrnjačka Banja Spa – Elite Spa din Serbia

Proprietățile terapeutice ale apei acestei stațiuni balneare erau deja bine cunoscute în vremurile vechilor romani – vizitatorii moderni s-au putut bucura de toate beneficiile unui complex balnear reglementat de mai bine de 150 de ani.

Dintre cele șapte izvoare folosite atât pentru apă proaspătă de băut, cât și în scop terapeutic, se remarcă în special cea cu o temperatură a apei similară cu cea a corpului uman, fiind singurul astfel de izvor din Europa. Vrnjačka Banja spa are un centru medical de ultimă generație care oferă un set complet de servicii de la diagnosticare la tratament și reabilitare. De asemenea, aici puteți afla multe despre prevenirea tulburărilor tractului digestiv și a diabetului.

De asemenea, vizitatorii au la dispoziție o gamă largă de programe de wellness, precum și diverse forme de divertisment, inclusiv evenimente de artă și festivaluri de film și muzică, în timp ce copiii vor fi încântați să viziteze marele Carnaval din Vrnjci, în timpul căruia întregul oraș este plin. cu o atmosferă vibrantă și pozitivă.

Parcul din Vrnjačka Banja este unul din punctele de atractie turistica de mare inters. Creeat  in urma cu aproape 100 de ani, este unic in Serbia . Rotunda aranjata in stil baroc cu flori mari din fața băii termominerale (Kupatilo) a devenit simbolul Vrnjacka Banja. Culorile florale, nuanțele și contrastul vegetației joase și cele înalte ale parcului principal, plimbările de-a lungul râului Vrnjci (Vrici) sunt revigorante pentru trup și suflet. În zona parcului cu sculpturi, combinate cu plante exotice rare. Jocul frumos de lumini și umbre ale pământului, albul marmurei sculpturilor și frunzelor roșii de toamnă, mirosurile de tei înfloriți și trandafiri, precum și ciripitul dulce al pasarelelor au efect benefic asupra tuturor simțurilor umane.

Podul decorat cu mii de lacate, cu care cuplurile îndrăgostite își „închid” în mod simbolic dragostea, păstrează legenda dragostei tragice din vremea primului război mondial dintre profesoara Nada și ofițerul sârb Relija. Fetele zdruncinate de destinul Nadei și care doresc să-și salveze dragostea, notează pe lacăte numele lor și numele iubitilor lor. Cea mai cunoscută poetă sârbă Desanka Maksimović, într-una dintre numeroasele sale vizite la Vrnjacka Banja, a aflat despre această poveste tragică și, inspirată de ea, a scris una dintre cele mai frumoase poezii ale sale de dragoste -„Rugăciune pentru dragoste”

Muzeul Milunka Savic (sau Ecaterina Teodoroiu a Serbiei)  a fost o eroină sârbă a Primului Război Mondial, cu grad de sergent în Regimentul 2 Infanterie al Armatei Sârbe, decorată de patru țări (Serbia, Franța, Regatul Unit, Rusia). Ea a fost cea mai decorată femeie-soldat și una dintre cele mai celebre femei care au luptat în Primul Război Mondial. A fost rănită în lupte de nouă ori și a fost poreclită „Ioana d’Arc a Serbiei”.

La aprox . 80 km se afla Mănăstirea Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al XII-lea. Este una dintre cele mai mari și mai bogate mănăstiri ortodoxe sârbe.

 

Stefan Nemanja, întemeietorul statului medieval sârb, a întemeiat mănăstirea în 1190. Zidurile fortificate ale mănăstirii cuprind două biserici: Biserica Fecioarei și Biserica Regelui, ambele construite din marmură albă. Mănăstirea este cel mai bine cunoscută pentru colecția sa de picturi în frescă în stil bizantin din secolele al XIII-lea și al XIV-lea.

Studenica a fost declarată Monument al Culturii de Importanță Excepțională în 1979 și este protejată de Republica Serbia, iar în 1986 UNESCO a inclus mănăstirea Studenica pe lista Patrimoniului Mondial.

Kopaonik

Kopaonik-ul este stațiunea de iarnă favorită în rândul tinerilor pentru divertisment și viața de noapte. Esti intereesat de viață de noapte și distracție bună, atunci aici este locul potrivit. Kopaonik este cunoscut pentru excelenta distracție “après ski”, care se continuă în unele din multele cafenele, baruri, discoteci, cluburi și restaurante din stațiune până la primele ore ale dimineții. Indiferent de sezon, fiți siguri că pe Kopaonik veți găsi o mulțime de facilități pentru a vă petrece ideal vacanța.

Zonele de schi bine amenajate ale centrul de schi Kopaonik oferă o plăcere imensă tuturor categoriilor de schiori, atât începătorilor cât și schiorilor cu cele mai înalte abilități.

Stațiunea de schi Kopaonik are aproximativ 55 km de pârtii bine întreținute pentru schi alpin și 18 km de pârtii pentru schi nordic. Pentru iubitorii schiului nocturn, traseul “Malo Jezero“ este iluminat.

Aflate la o altitudine de 1.770 de metri, în centrul stațiunii Kopaonik, Hotelurile Grand, Gorski si Hotel Viceroy . sunt hoteluri moderne și confortabile cu vedere uimitoare la Parcul Național Kopaonik. Teleschiul principal se află la doar câțiva pași de acestea. Hotelurile oferă camere elegante şi spațioase. Toate camerele au baie privată cu uscător de păr şi halate de baie. Facilitățile includ TV LCD, telefon, DVD player, minibar şi seif.

Centrul spa al fiecarui hotel dispune de saună, baie turcească, peșteră de gheață sărată, cadă cu hidromasaj în aer liber şi o zonă de relaxare cu vedere la peisajul montan. Oaspeții au la dispoziție diverse tratamente de masaj şi de înfrumusețare.

Restaurantele şi barurile servesc o selecție de băuturi calde şi reci, precum şi preparate din bucătăria sârbească şi internațională. Centrele de afaceri sunt moderne, cu diverse spatii pentru copii, zone de fitness si multe altele .

 

Trebuie pur și simplu să vizitați capitala Serbiei și să vizitați orașul de sus și de jos al cetății Belgrad și neaparat să vă plimbați prin parcul Kalemegdan. Aici la umbra turnurilor înalte vei simți spiritul istoriei care încă este viu în acest loc. Monumentul „Victor” – învingător de-a lungul timpului, supraveghează și păzește malurile râurilor.

A cunoaște istoria cetății Belgrad înseamnă a cunoaște istoria poporului sărb  și a înțelege modul de viață în Belgradul modern de astăzi. Armatele, oamenii și cuceritorii și-au lăsat amprenta, de aici și straturile istorice pe care le-au lăsat romani, sârbi, turci, austro-ungarii care stau culcați unul sub altul dept marturie.

Cetatea Belgrad încă mai sfidează timpul și ascunde numeroase legende. Vă invit să descoperiți măcar câteva dintre ele și să aflați de ce priveliștile din Kalemegdan sunt cu adevărat eterne.

Daca inca nu te-am convis sa vizitezi Serbia atunci raspunde pe scurt la urmatoarele intreabari : Ești fan al unei nopți albe? Ești gourmand? Îți place să descoperi tradiții noi și deosebite și obiceiuri și mai fascinante?  Atunci bun venit în Serbia!

Dacă ați răspuns „da” la oricare dintre întrebările de mai sus, începeți să împachetați, pentru că sunteți candidatul perfect pentru a vizita Serbia o țara „caldă, primitoare și foarte distractivă” aici vei descoperi un loc minunat si cu siguranta vei purta in suflet cele mai frumoase amintiri, cel putin pana la urmatorul domentar.

 

Eu sunt Florin Albu .    Pe curand !